Serbian (Latin)

CIRED Srbija 2024


Prvo obaveštenje i  poziv za pisanje radova

 

 


Izveštaj sa 13. savetovanja

Monografija 20 godina CIRED Srbija

For more information please contact the Technical Organizer:

BBN Congress Management
Deligradska 9
11000 Beograd
Tel. 3629402, 3629405
Fax +381 11 2682318

bbn@bbn.co.rs

 


Conferences Prošla savetovanja Zlatibor 2006
Zlatibor 2006 PDF Print E-mail
There are no translations available.

II REGIONALNO SAVETOVANJE O ELEKTRODISTRIBUTIVNIM MREŽAMA, Zlatibor, oktobar 2006


CIRED komitet Srbije i Crne Gore u saradnji sa CIRED komitetima Rumunije i Makedonije, kompanijama i ekspertima iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja regiona, organizovao je drugo Regionalno savetovanje o elektrodistributivnim mrežama, sa namerom da pruži doprinos unapređenju i razvoju distribucije električne energije. Savetovanje je i ovaj put opravdalo epitet najznačajnijeg skupa iz oblasti distribucije električne energije, ne samo u Srbiji već i u regionu, što su potvrdili kvalitet i veliki broj prezentovanih radova, kao i veliki interes stručnjaka, poslovnih ljudi, sponzora i izlagača koji su učestvovali na konferenciji .

Nakon uvodne reči predsednika JUKO CIRED, dr Dragoslava Jovanovića, gostima se obratio ministar rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije gospodin Radomir Naumov i otvorio savetovanje.

Ispred suorganizatora savetovanja učesnike su pozdravili dr Nicolae Coroiu generalni direktor distributivne kompanije Electrica s.a. iz Bukuresta , i gospoda Elizabeta Stalevska Sokolova iz MEPSO Skopje , u ime generalnog sponzora direktor direkcije za distribuciju el. energije Elektroprivrede Srbije gospodin Radovan Stanić, a u ime velikih sponzora savetovanja skup su pozdravili i gospodin Dragutin Martinović direktor FCD ispred Elektroprivrede Crne Gore. Goste je takođe ispred pokrajinskog izvrsnog veća AP Vojvodine, pozdravio i sekretar pokrajinskog sekretarijata za industriju i energetiku g. Surducki.

Pred-seminar je održan 17 oktobra 2006. godine u kongresnoj sali hotela "Čigota" na Zlatiboru. Seminar je bio posvećen aktuelnim temama restrukturiranja i deregulacije elektroprivrede, uvođenju i funkcionisanju tržista električne energije. Na seminaru su predstavljena iskustva zemalja iz regiona, a predavači na seminaru su bili ugledni stručnjaci iz zemalja regiona:

Mr Vladimir Janković iz "Elektromreže Srbije" govorio je o pripremama elektroenergetskog sektora za liberalizaciju tržista električne energije u Srbiji,

Stefan Wanjek, menadžer Raiffeisen Investment AG iz Austrije, govorio je o privatizaciji u elektroenergetskom sektoru u regionu,

Dr Aca Marković iz "Agencije za energetiku" Republike Srbije održao je prezentaciju na temu "Uloga Agencije za energetiku Republike Srbije u reformama energetskog sektora",

Dr Gordan Tanić iz "Agencije za energetiku" Republike Srbije održao je prezentaciju na temu "Metodi regulacije cena",

Mr Miroslav Marković iz Elektroprivrede Crne Gore, govorio je o deregulaciji i restrukturiranju crnogorske elektroprivrede.

Tokom rada po stručnim komitetima su doneti zaključci i proglaseni najzapaženiji radovi .

Za vreme savetovanja održana su dva veoma posećena okrugla stola sa temama :

  • PERSPEKTIVE PLANIRANjA DISTRIBUTIVNIH MREŽA U USLOVIMA PRIVATIZACIJE I RESTRUKTURIRANOG PREDUZEĆA;
  • AKTUELNI PROBLEMI OBEZBEÐENjA TELEKOMUNIKACIONIH VEZA U ELEKTRODISTRIBUTIVNIM PREDUZEĆIMA


Samom savetovanju je prisustvovalo oko 700 učesnika, stručnjaka i poslovnih ljudi iz Srbije, Crne Gore, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Svedske i drugih zemalja. Stručni rad na savetovanju odvijao se kroz trodnevni rad sest strućnih komisija, na kojima je ukupno razmatrano 107 stručnih referata, ne računajući izlaganja na okruglim stolovima.
Najzapaženiji referati na ovom savetovanju:
  • STK 1: Iznošenje potencijala iz TS VN/SN trofaznim vodom formiranim od tri jednožilna kabla, Dragan Tasić, Miodrag Stojanović, Elektronski fakultet, Niš, Srbija;
  • STK 2: PRISTUP ODRŽAVANJU ELEKTROENERGETSKE OPREME UTEMELJEN NA POKAZATELJIMA KVALITETA ISPORUKE ELEKTRIČNE ENERGIJE I NA ANALIZI UZROKA KVAROVA, Milanko RADIĆ, PD Elektrovojvodina, Novi Sad, Srbija, Dušan RADIĆ, EM Inženjering doo, Novi Sad, Srbija;
  • STK 3: FAULT RECORDER APPLICATION IN CALCULATING OF I2T DISTRIBUTION CIRCUIT BREAKERS MAINTENANCE CRITERION, Saša STOJKOVIĆ, Technical faculty, Čačak, Serbia;
  • STK 4: VERIFIKACIJA FUNKCIJE ESTIMACIJE STANJA U ED SOMBOR, Zoran SIMENDIĆ, Elektrovojvodina, ED Sombor, Srbija G. ŠVENDA, V. STREZOSKI, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad, Srbija V. MIJATOVIĆ, Elektrovojvodina, ED Sombor, Srbija;
  • STK5: KORIŠĆENJE „FUZZY“ LOGIKE ZA OTKRIVANJE KRAĐA KOD KUPACA ELEKTRIČNE ENERGIJE SA JEDNOTARIFNIM BROJILIMA, Dr Josif Spirić, PD „Jugoistok“ ogranak Leskovac, mr Aleksandar Janjić, PD „Jugoistok“ Niš;
  • STK 6: EKONOMSKA GUSTINA STRUJE I IZBOR OPTIMALNOG PRESEKA AL/Č PROVODNIKA NADZEMNIH VODOVA 10 KV, Vladimir M. ŠILJKUT, S. MAKSIMOVIĆ, M. TANASKOVIĆ, Elektrodistribucija Beograd, Beograd, Srbija, G. VULIĆ, Pančevo, Srbija.

Tokom savetovanja održana je i Skupstina CIRED komiteta Srbije i Crne Gore ( JUKO CIRED ) na kojoj su razmatrane aktivnosti JUKO CIRED u prethodnom i narednom periodu .

Pod tačkom razno učesnici su se dotakli problema statusa komiteta nakon osamostaljivanja Crne Gore. Predloženo je da se u okviru odgovarajućih institucija u Crnoj Gori donese odluka o statusu crnogorskog dela komiteta JUKO CIRED. Skupstina JUKO CIRED će prihvatiti odluku crnogorskog dela komiteta JUKO CIRED, sa nadom da će se doneti odluka o nastavku zajedničkog rada.

Biznis klub je i ove godine ponudio niz zanimljivih poslovnih prezentacija, a mnoge domaće i strane firme su uzele učesće na velikoj izložbi opreme i usluga iz elektrodistributivne oblasti . Sponzori i izlagači su imali priliku da u Hotelu Palisad u poslepodnevnim satima održe prezentacije svojih proizvoda, predstave svoje firme i prikažu nova dostignuća i programe iz oblasti distribucije električne energije .

Zvanično zatvaranje savetovanja održano je 20. oktobra, plenarnim zasedanjem u Kongresnom Centru Srbija. Tom prilikom su prezentovani i usvojeni zaključci savetovanja, dodeljene nagrade za najzapaženije referate i nagrade istaknutim stručnjacima za doprinos razvoju elektrodistributvne delatnosti .

Na ceremoniji zatvaranja savetovanja uručeno je pet priznanja JUKO CIRED za obiman stručni rad i doprinos razvoju elektrodistributivne delatnosti, nasim uglednim stručnjacima :
dr Nenadu Katiću, Siemens

dr Miladinu Tanaskoviću, EDB

Slobodanu Kujoviću , EPS

Žarku Mićinu, Elektrovojvodina

Milenku Nikoliću, Institut M . Pupin
U tradiciji dugoj vise od 30 godina, CIRED kao vodeća međunarodna organizacija u oblasti distribucije električne energije, sa sedistem u Briselu, Belgija (Congres International des Reseaux Electriques de Distribution ) je okupio vise od 30 zemalja članica iz celog sveta, među kojima je i nacionalni komitet CIRED-a za Srbiju i Crnu Goru, osnovan 1997. godine u Novom Sadu. Aktivnost CIRED-a je usmerena na unapređenje i razvoj distribucije električne energije, kroz naučno-stručni rad, publicistiku, razmenu iskustava i organizaciju, svake druge godine, najznačajnije svetske konferencije i izložbe. Sledeća, 19-ta međunarodna konferencija CIRED-a održaće se u Beču, Austrija, maja 2007. godine uz učesće 11 autora iz Srbije.
 

Marketing program


Copyright © 2024 CIRED Serbia. All Rights Reserved.